Turistična pot

Druženje se prične z zbiranjem na Kmetiji Pri Fridi, kjer se izvedejo delavnice Od lanu do platna. Sledi kratek pohod do Grafonževe domačije in ogled domačije ter lepo ohranjene lanišnice na robu gozda. Po kosilu se odpravimo mimo Rožmanovega mlina in Pavlakove hiše do Oberlosa, kjer se družimo ob pripovedovanju starih zgodb, ogledu pranja v potoku, za šalo se lahko tudi malo zmočimo v zajetju vode.

turisticna-pot

 

Pričetek dogajanja bi bil ob 9. uri, zaključili pa bi ga nekje med 18. in 19. uro zvečer (odvisno od dogovora z izletniki). Obiskovalci časovno niso preveč omejeni, predvsem smo jim namenili dovolj časa za posamezne aktivnosti in za sprostitev.
Okvirni časovni razpored in zapis zadolžitev smo opredelili takole:

Čas Dejavnost Akterji in zadolžitve
9.00–11.00

 

 

11.00–12.00

– zbiranje na kmetiji pri Fridi

– delavnice

 

– malica

– prihod na Kmetijo pri Fridi

– delavnice in prikaz pod vodstvom Fride in Frančka Ruhitla

– pripravita malico

12.00–13.00 – pohod

Poskrbeti za varnost! (opozorila, navodila)

– vodi vodič (TD poskrbi tudi za varnost na poti)
13.00–14.00

 

 

 

 

 

 

14.00–15.00

– Grafonževa kmetija: ogled domačije, spremljajočih objektov, lanišnice, zgodovina nastanka, ogled notranjosti

 

– trenje – prikaz pri lanišnici

 

– kosilo na kmetiji

 

 

– vodita  Janez in Martina Urbanič –gospodarja, s pomočjo animatorjev (seznanitev s sanitarijami na kmetiji)

 

 

– prikaz pri lanišnici – etnografska skupina

– pripravita gospodarja (po želji skupine ali iz lonca – golaž, bograč, buhteljni)

 

15.00–15.30 – pohod po učni poti (Rožmanov mlin, reka Ščavnica, Breznikova domačija, Oberlos …) – vodi član turističnega društva (vodič ali učenci)
15.30–17.30 – Oberlos, pripovedi, petje pesmi

– pranje (laneno platno)

– ljudske pevke etnografske skupine, ga. Nataša Dregarič, ga. Marija Ferk, učenci
17.30–18.00

(19.00)

dogovor

– počitek in uživanje ob vodi

 

Poskrbeti za varnost! (opozorila, navodila)

– lahko ob animaciji, lahko sami »namočijo stopala«, poslušajo petje ptic

Podrobnejša opredelitev aktivnosti 

1. Kmetija pri Fridi 9.00–12.00

Vodič gospod Feliks Berič in animator/-ka naše skupine pričakata obiskovalce na dvorišču Kmetije Pri Fridi. Obiskovalce do kraja druženja pripelje asfaltna cesta iz smeri Maribora ali Murske Sobote preko Lenarta v Slovenskih goricah. Na Kmetijo Pri Fridi prispejo ob 9. uri, kjer jih prijazno sprejmeta gospodarja Franček in Frida. Oba se trudita skupaj s sinom in z mamo ohranjati stare običaje, pridelujeta lan in stare poljščine, obenem vzrejata ovce, ekološko kmetujeta in sodelujeta z etnološkim društvom ter društvom Las Ovtar.
Ob stari preši je pripravljen prostor za parkiranje osebnih avtomobilov, koles. V kolikor se obiskovalci pripeljejo z avtobusom, ga parkirajo ob dovozu na kmetijo (razširjen del ceste). Po sestopu ni potrebno prečkati ceste, napotijo se do stare preše, oddaljene okoli pet metrov. Sanitarije so urejene v bližini zgradbe.
Za udeležence so pripravljeni ogledi, predstavitev kmetije in delavnice od lanu do platna. Nato gospodarja priskrbita eko malico (polnozrnati kruh z lanenimi semeni, zeliščni namazi, marmelade, sok). Ves potrebni material zagotovita sama, udeleženci pa s seboj odnesejo lep in uporaben izdelek. Cena malice in delavnic je v ceni ponudbe in jo pokrije TD.

2. Pohod do Grafonževe kmetije 12.00–13.00

Po malici se pod vodstvom vodiča peš odpravimo proti Grafonževi kmetiji. Pot nas vodi med sadovnjaki in vinogradi po šolski učni poti v dolino reke Ščavnice, kjer samo 10 m od glavne ceste Zg. Ščavnica–Nasova stoji obnovljena kmetija.
V kolikor se pripeljemo z avtobusom ali osebnimi avtomobili, lahko parkiramo za hišo, kjer je urejen parkirni prostor tik ob asfaltni cesti. Kažipoti so urejeni že s prometno signalizacijo in s krajevnimi turističnimi tablami, ki usmerjajo in vodijo obiskovalce.

3. Ogled domačije pri Grafonžu, lanišnice, trenje 13.00–15.00

Po uvodnem pozdravu sledi ogled domačije in predstavitev njene zgodovine, vseh spremljajočih objektov, tudi pripadajočega gozda in lanišnice (100 m oddaljena zgradba za predelavo lanu). Obiskovalce sprejmeta gospodarja domačije Martina in Janez Urbanič, ki prevzameta vodstvo in predstavitev. Cena ogleda je že vključena v ceni in se poravna ob odhodu s strani TD. Po predstavitvi gospodarja poskrbita za kosilo (opredeljeno v tabeli). Za posodo in pribor je poskrbljeno na kmetiji. Strošek je vključen v ceno, poravna ga TD.
Obiskovalcem vodič in animator/-ka pokažeta še sanitarije, sledi pa predstavitev trenja lanu – starega običaja, ki ga oživi etnografska skupina pod vodstvom Frančka Ruhitla.

4. Sprehod do Oberlosa, ogledi na poti 15.00–15.30

Po dobri hrani se sicer prileže počitek, naši turisti pa se bodo ponovno sprehodili po učni poti do bližnjega Oberlosa (600 m). Na poti si lahko ogledajo Pavlakovo hišo in ostanke mlina ob reki. Skupino prevzameta vodič in pripovedovalka gospa Nataša Dregarič.

5. Oberlos 15.30–18.00

Naslednja točka Oberlos se nahaja ob prometni cesti, saj je v bližini zajetja tudi most čez reko, zato je potrebno obiskovalce še posebej opozoriti na varnost in upoštevanje navodil. Sledi kratek opis nastanka Oberlosa, pripovedovanje zgodb, petje ljudskih pevk in počitek na rečnem obrežju bivšega kopališča. Kmečke žene pogostijo obiskovalce s prigrizki iz kvašenega testa z lanenimi semeni.
Tukaj se naše druženje zaključi. Sledi samo še odhod z organiziranim avtobusnim ali lastnim prevozom.